The Old Canal  own stash

Weather in Zeebrugge               Geocaching     

 

Jones GPS Home Page

Used Stuff & Links

The Old Canal own stash

Found stashes

This is the place :

The old Canal    --   stash     N51 17.646 /  E003 12.448 

How I took the position

The rest of the pictures

Some more INFO, just in dutch at this time 

Extra info

U bevindt zich hier dichtbij de plaats waar vroeger een veerpont over het kanaal Brugge Zeebrugge ging  : “De ponte “

Dit was een van de 3 mogelijkheden voor de bewoners van Zuienkerke ,Blankenberge en Dudzele om aan de overkant te komen van het kanaal. Dit kanaal werd rond de eeuwwisseling (1899-1901) gegraven als verbinding tussen Brugge en de Zee, waarna de haven van Zeebrugge ontstond.

De andere verbindingen waren : de brug over de Visart sluis (dit is  brug over de oude kleine sluis: N51 19.612 / E003 11.926) in Zeebrugge , en de oude Herdersbrug. Deze ligt nu nog monumentaal als ingang bij de elektriciteitscentrale van Electrabel  enkele km verderop richting Brugge langs het kanaal (N51 15.686 / E003 12.707)

“De Ponte”  werd voor het laatst gebruikt in 1985. Ze werd afgeschaft omdat er nog slechts weinig mensen in de polder woonden door de vele onteigeningen voor de uitbouw van de achterhaven van Zeebrugge.
Deze gratis overzet werd vroeger het meest gebruikt door enerzijds de landbouwers en hun materiaal inclusief de dieren, en anderzijds door de arbeiders van de Glasfabriek en de
Cokesfabriek in Zwankendamme.  Als je het kalsijdebaantje verder volgt tot op het einde (N51 18.532 / E003 12.262), kun je  links voor, nog de restanten van de Kooksfabriek en de Glasfabriek zien staan (: N51 18.859 / E003 12.047),   ( pas wel op indien je met de wagen bent, voor de spoilers ...!!)
Ook door de inwoners van Lissewege werd er veelvuldig gebruik van gemaakt.
De eerste overvaart was smorgens al om 05h en de laatste tocht was om 23h ’s avonds.
Voor de voetgangers was er een sloep en voor de zware vrachten een 22 m lang vlot, die beiden werden voortbewogen aan kabels die over de bodem van het kanaal liepen

(hier vroeger 8 m  diep).  De overtocht duurde voor de voetgangers maar 1 min en tot 15 min voor het vlot. 

De veerman hield er ook telkens een café op na, die dus nog steeds bestaat , en waar nu vooral wandelaars, natuurliefhebbers en landbouwers nog regelmatig op bezoek komen.

Nu is dit stuk land  waarlangs je gepaseerd bent nog grotendeels natuurgebied, maar als alle plannen uitgevoerd worden, komt er ,op uitzondering van een paar plekjes overal havenindustrie of dokken.
De meeste gronden zijn al onteigend; ook hier,  waar het zeekannaal zou kunnen verbreed worden.